İş

Van’daki değerli taşlar TÜMKİAD’la ekonomiye kazandırılıyor

Van’daki değerli taşlar TÜMKİAD’la ekonomiye kazandırılıyor

Van’da asırlardır unutulan cet mesleği yeniden gün yüzüne çıkıyor

Bölgedeki taşlar işlenerek değerli takılar haline getiriliyor.

VAN Tüm Kalkınma İşadamları ve Girişimciler Derneği Van Şubesi, Van Büyükşehir Belediyesi ve Robi Kuyumculuk işbirliği çerçevesinde bölgedeki değerli taşlar işlenerek kolye, küpe, yüzük gibi takılara dönüşüyor.

TÜMKİAD Van Şubesi, Van Büyükşehir Belediyesi ve Robi Kuyumculuk işbirliği çerçevesinde hazırlanan proje ile Van ve bölgedeki yarı pahalı taşlar ekonomiye kazandırılıyor. Van Büyükşehir Belediyesi Hacıbekir Kültür Merkezi’nde oluşturulan atölyede down sendromlu bireyler ile bedensel ve işitme engelli bireyler ya da konut dışında iş bulamayan bireyler eğitim alırken, burada işlenen doğal taşlar kolyeye dönüştürülüyor, küpeler, yüzükler, bilezikler ve anahtarlıklar.

Konuyla ilgili açıklama yapan TÜMKİAD Van Şube Başkanı Müslim Birdal, “Amacımız bedensel engelli, down sendromlu ya da ev dışında çalışamayacak durumda olan bireylere istihdam yaratmak ve taşları işleyerek ekonomiye kazandırmak. Agate, Quars, Opsideyn, Casper, Malagit, “Bölgede yoğun olarak Amatis ve Amatis gibi taşlarımız var. Bu aslında bizim temel mesleğimiz. Birkaç bin yıllık bir sanat ama son birkaç asırdır işlenip işlenmediği için amacımız bu sanatı tekrar hayata döndürmek ve ekonomiye katkı sağlamaktı. Bu da başarılı” dedi.

“Hedefimiz 150 kişiyi sektöre kazandırmak”

Şu ana kadar 30 kişinin ilk eğitimini alarak mezun olduğunu vurgulayan Birdal, “Önümüzdeki dönemde hedefimiz 150 kişiyi eğiterek mezbahaya getirmek. Burada eğitim gören vatandaşlar taşları kendileri temin edebiliyor. ulaşamadıkları bazı taş çeşitlerini belirli bölgelerden veya bizden temin edebilirler.İşte bu taşları bizden temin edebilirler.Biz üretip satmalarını istiyoruz, bunun için çalışıyoruz. Van Büyükşehir Belediyesi ile birlikte satış kanallarını hazırlıyoruz. TÜMKİAD, Robi “Kuyumculuk ve Van Büyükşehir Belediyesi’nin ortak çalışması. Tüm finansman Van Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanıyor, eğitmenler Robi Mücevherat ve projeyi TÜMKİAD olarak biz yürütüyoruz. Bu eğitimlerin ilimize hayırlı olmasını diliyorum.” , bölge ve ülke.”

“Ayda ortalama 8 bin 500 TL kazanıyorlar”

15 yıldır bu işle uğraştığını belirten İranlı Usta Antrenör Ali Ghorbani, taş kesme eğitiminin 8 aşamadan oluştuğunu belirterek, “Bu ilk başlıkta yarı fiyatına taşlar üzerinde çalışıyoruz. Hem nasıl yapıldığını öğretiyoruz. bu bölgede bulunan taşları tanıtmak ve kesmek yani bir kişi dağda taş topluyor ve bu taşı kesip iş yapabiliyorlar şimdiye kadar iran’da 1500 kişiye eğitim verdik ve şu an evde çalışıyorlar. Ayda ortalama 8500 TL kazanıyoruz.Taşı, çizimi ve ölçüsünü veriyoruz.Onlar kesip bize teslim ediyor.Bizde aynısını burada yapacağız.Belediye ile anlaşmamız var. Bazı insanlar seçilecek ve belediye onlara makine verecek ve bizimle çalışacaklar. Bir kısmını yanımızda istihdam edeceğiz” dedi.

Van’da kuyumculuk bölümünü bitirdiğini ve kendi bölümünün alt bölümü olan taş eğitimini görmek için eğitimlere katıldığını belirten Büşranur Esaf, “Taş eğitimini görmek ve bilgi edinmek için geldim. çok güzel sonuçlar, “Mutluyuz” sözlerini ekledik.

derecikajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu