Haber

Tunus’ta erken genel seçimlere katılım yüzde 10’un altında kaldı

Tunus’ta yapılan erken genel seçimlerde katılımın yüzde 10’un altında kaldığı açıklandı.

Tunus’ta halk, bugün yapılan erken genel seçimlerde 161 sandalyeli meclis üyelerini seçmek için sandık başına gitti.

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Konseyi Lideri Faruk Buasker, sandıkların kapanmasının ardından basın toplantısı düzenledi.

Yurt içi ve yurt dışında 4 bin 692 merkezde kurulan 11 bin 485 sandıkta oy kullanma işleminin tamamlandığını belirten Buasker, resmi olmayan ilk sonuçlara göre seçimlere katılımın yüzde 8,8 olduğunu kaydetti.

Buasker, sandıkların kapatılmasının ardından oy sayım işlemlerine başlandığını ve oy sayımı işlemlerinin tamamlanmasının ardından kazananların açıklanacağını belirtti.

Tunus’ta 2019’da yapılan son genel seçimlerde katılım yüzde 41,7 oldu.

161 sandalyeli parlamentoya girmek için 1.055 aday yarışıyor

9 milyon 136 bin 502 kayıtlı seçmenin bulunduğu Tunus’ta 10’u diaspora olmak üzere 161 seçim bölgesinden 120’si kadın 1055 aday 161 sandalyeli Parlamento için yarışıyor.

Adaylık sürecinde 7 seçim bölgesinden başvuru yapılmazken, 10 bölgeden sadece bir aday milletvekilliği için başvurdu.

Yeni seçim sisteminde parti listelerine göre değil, bireysel başvuru sistemine geçildiği için başvurularda bağımsız adaylar ön plana çıktı.

Tunus’ta erken seçime giden süreç

Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021’de Meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekilliği dokunulmazlığını kaldırmış, 22 Eylül 2021’de ise yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütmeyi tamamen tabi kılmıştı.

Said, 13 Aralık 2021’de açıkladığı “siyasi krizden çıkış yol haritası” ile 25 Temmuz 2022’de anayasa değişikliği referandumu, 17 Aralık 2022’de ise erken genel seçime gidileceğini ve Meclis’in kurulacağını bildirdi. o saate kadar kapalı kalsın.

Ülkede 25 Temmuz’da seçmenin yüzde 30,5’inin katılımıyla yapılan referandumda yeni Anayasa yüzde 94,6 oranında “evet” oyu alarak kabul edildi.

Partiler birden fazla seçimi boykot ediyor

Cumhurbaşkanı Said’in 15 Eylül’de yapılacak erken genel seçimlerde uygulanacak yeni seçim yasasını açıklamasının ardından Ennahda Hareketi, Tunus’un Kalbi, Demokratik Akım Partisi, Hür Anayasa Partisi, Afak Tunus gibi Tunus’un önemli siyasi partileri gündemdeydi. Parti ve muhalefet oluşumu, Tunus Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin çatı oluşumu peş peşe açıklamalarla seçimleri boykot edeceklerini açıkladı.

Seçimleri boykot eden siyasi partiler bunu iki farklı nedenle yapıyor.

Bazı partiler ve siyasi inisiyatifler, Tunus Cumhurbaşkanı Said’in parlamentoyu feshettiği 25 Temmuz 2021 kararlarını “darbe” olarak nitelendirerek, 25 Temmuz kararlarından sonra atılan her adıma “ilkesel olarak” karşı çıkıyor.

Diğerleri 25 Temmuz kararlarını desteklerken, 25 Temmuz kararları sonrasında Başkan Said’in attığı adımları “demokratik bulmadıkları” için aynı fikirde değiller.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu